Rekonstruktion av äldre tygmönster

Intresset för att rekonstruera äldre tyger har under senare tid ökat. Tyger från Småland och Värmland har tagits fram i nytryck. Nu har ett samarbete inletts med ett antal föreningar för att rekonstruera äldre tyger bland annat från Dalarnas museum. Mönstret digitaliseras och sedan trycks det med digital teknik, produktionen sker i Sverige.

Tygerna som presenteras nedan kommer att tryckas på ett bomullstyg med 28 trådar per centimeter och en vikt på 128 g. Vi återkommer med inköpsställen och när tygerna är klara. Är du intresserad så skicka gärna ett mejl till info@likeartanddesign.se

Tyger av denna typ, svart tryck på röd botten har varit vanliga i kläder över hela Sverige under 1700-talets slut och 1800-talets början.

Tyg från Svärdsjö i Dalarna under rekonstruktion

Den digitala mönsterrekonstruktionen är klar och skickas nu för tryck. Inkom kort kommer tyget att levereras till kund.

Detalj från ett tyg från Svärdsjö i Dalarna.

Rött dominerar på den mörka bakgrunden i detta mönster. Stiliserade blommor är mycket vanliga på dessa tyger som används till förkläden till dräkter.

Brunskogs förklädestyg i nytryck

Under vårvintern 2020 har Like Art and Design på uppdrag av Brunskogs hembygdsförening digitaliserat mönstret till ett förklädestyg. Förklädena är 69 cm breda och önskemålet var att få ut två förkläden i bredd. Mönstret trycktes på blekt linne.

Tyget trycktes med två rapporter i bredd. Så det går att få ut två  förkläden så långa man vill ha dem.
Bården före tryckning, det digitala originalet blir mycket likt det färdiga trycket.
Brunskogs förkläde i original.

Sveriges folkdräkter får digitalt arkiv

Under 2019 beviljade  Nämnden för hemslöjdsfrågor stöd för projektet Dräktnyckel. Projektet drivs av  Depui tillsammans med LIKEartanddesign. Syftet med projektet är att skapa ett digitalt verktyg som blir en identifieringsnyckel till landets folk- och bygdedräkter. En lätthanterlig översikt över ett områdes dräkter med kartor, bilder och texter som gör det möjligt för besökare att identifiera dräkter. Tanken är inte att skapa ett facit över hur ett områdes dräkter ”ska” se ut, utan mer visa de varianter som finns.

Nu finns det vackra mönstret på en bricka

Jönköpings läns museum har tagit fram en bricka med det vackra mönstret som LIKE art and design har digitaliserat. Brickan finns att köpa  i museibutiken i Jönköping. Vill du läsa mer om detta mönster och om dräkter i Jönköpings län så finns den nya boken Allmogens kläder blir häradsdräkter till försäljning hos Depui.se.

Köp boken här depui.se

Det fina mönstret finns nu även på en bricka. Bricka finns till försäljning på Länsmuseét i Jönköping.

Böcker

Högtidligt boksläpp på Jönköpings Läns museum.

Allmogens kläder blir häradsdräkter en bok av Joakim och Ola Depui.

LIKE art and design utgår ifrån ett originaltyg eller ett fotografi av tyget, där mönstret framgår tydligt. Mönstret ritas av och färgsätts. Det tar olika lång tid att göra ett nytt original från ett gammalt mönster. Det beror på, mönstrets komplexitet och kvaliteten på originalet, som man har att utgå ifrån. Många äldre tyger är i dåligt skick och det kan vara svårt att hitta exakt rätt färger, så det blir alltid en tolkning, men den sker i samråd med beställaren. När färgsättningen är klar, görs en mönsterrapport som sedan skickas till ett digitalt tryckeri. För det digitala tryckeriet tar det ca en vecka att trycka mönstret.

När man trycker digitalt, trycks just så många meter man behöver, och det är positivt ur miljöperspektiv. Man kan närsomhelst göra en ny tryckning och rapporten finns bevarad för framtiden.

Digitaliseringen är ett led i att ta fram gamla tyger på nytt för att kunna komplettera äldre svenska dräkter. Här ett vackert mönster med härliga fantasiblommor som även fungerar på moderna plagg som exempelvis skjortor.

Två skjortor uppsydda av tyger som Like Art and Design har digitaliserat efter gamla mönster. Det är Dahlinsweden i Hestra som har sytt upp de snygga skjortorna till Folkdraktsmarknad samt Depui Sverige.

Under sommaren har jag arbetat med att digitalisera ett mönster som har förekommit på dräkter. Det är en bild på ett förkläde som jag har haft som referens. Det har varit ett arbete där jag arbetat på pixelnivå, den minsta digitala beståndsdelen. Jag har ritat av och försökt att få det så likt som möjligt.
Berit Eldvik på Nordiska museet berättar att mönstret är ett typiskt 1700-talsmönster. Detta var högsta mode i Europa på 1600-talet, inspirerat av kattuner från Indien. I Sverige startade det första kattuntryckeriet i Sickla 1729.
Digitaliseringen är ett led i att ta fram gamla tyger på nytt för att kunna komplettera äldre svenska dräkter. Ett vackert mönster med härliga fantasiblommor som även skulle fungera på moderna plagg.

 

Ännu ett gammalt mönster på gång…

Gamla mönster kan tryckas upp på nytt

Nu har jag färdigställt ett nytt digitalt original från en gammal förlaga. Med hjälp av bilder på det gamla mönstrade tyget, kunde jag rita upp mönstret på nytt. Jag skulle gissa att det gamla tyget var handtryckt. Teckningarna bearbetades digitalt och färdigställdes så att det kunde tryckas på ett digitalt tygtryckeri. I sömmarna kunde man se de starka originalfärgerna, tyget har blekts genom åren.  Det är en speciell känsla att se tyget upptryckt med det nya digitala mönstret på. Detta roliga och spännande uppdrag har jag fått av Depui Sverige som jobbar med en inventering av dräkter i Jönköpings län i samarbete Hemslöjden Region Jönköpings län.

Utbildning
Vi jobbar med utbildning inom bild, kommunikation och medieproduktion.
Vi tar även uppdrag inom skolväsendet, lärarlegitimation finns.
Vi har workshops och provapåkurser inom olika skapande verksamheter, även digitalt skapande.  Vi bedriver också målgruppsanpassade studiecirklar inom ämnen som datorkunskap och arbetsmiljö.

Grafisk design
Vi erbjuder tjänster inom grafisk design. Det kan vara mönster, logotyper, bokdesign, förpackningsdesign för att nämna något. Vi kan också hjälpa till med support i olika programvaror. Vi jobbar snabbt och effektivt. Hör av dig med ditt problem!

Hantverk
LIKE jobbar med att designa mönster för textil och sedan screentrycka dem på exempelvis kuddar och kassar.

Vi jobbar också med exempelvis ull. Nålfiltning är kul och ull är ett tillåtande material.
Se några bilder från vår senaste workshop.


Tips på andra fina sidor:

Depui

Följ oss på sociala medier: